Kristne i Iran får svi etter styresmaktenes maktkamp mot Vesten
Kristendommen blir av det iranske regimet sett på som en farlig vestlig kraft, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Stefanusalliansen.
KRISTENDOM I IRAN: Kristne i Iran er mer utsatt som følge av spenningene mellom Iran og USA. Dette bildet er tatt utenfor «Holy Savior Cathedral» i Isfahan, Iran. Foto: Istockphoto
KRISTENDOM I IRAN: Kristne i I
...
KRISTENDOM I IRAN: Kristne i Iran er mer utsatt som følge av spenningene mellom Iran og USA. Dette bildet er tatt utenfor «Holy Savior Cathedral» i Isfahan, Iran. Foto: Istockphoto
Del

I Iran bor det mellom 100.000-500.000 kristne med muslimsk bakgrunn. Å konvertere fra islam til kristendommen kan medføre dødsstraff, ifølge iransk lov. Stefanusalliansen har et særskilt fokus på trosfrihet og jobber for å hjelpe forfulgte kristne.

En farlig vestlig kraft

Organisasjonen følger situasjonen i Iran tett, og skriver at eskaleringen i maktspillet mellom det asiatiske landet og USA gjør at trosminoritetene ofte blir utsatt og havner i rettssaler og i fengsel.

Presset mot de kristne har de siste månedene, og særlig de siste ukene, blitt skjerpet. Generelt har fengselsstraffene blitt lengre. Kristne i Midtøsten og Iran opplever ulempen med det de iranske styresmaktene leser som en pågående vestlige aggresjonen - der kristendommen blir sett på som en sentral kraft.

Ramiel Bet-Tamarzan er en assyrisk kristen, en religiøs retning som iranske myndigheter tillater. Den islamske profeten Muhammed skal nemlig ha fått sin kunnskap om kristendommen fra den assyriske kriken. Likevel medfører Ramiels tro en status som andrerangsborger i samfunnet.

7. januar måtte han møte i Evin-fengselet i Teheran for å sone de siste tre månedene av en straff for arbeidet sitt blant kristne med islamsk bakgrunn, skriver Stefanusalliansen. Videre skriver organisasjonen at det iranske regimet stempler arbeid med kristne som en trussel mot den nasjonale sikkerheten .

Bekymret for kristne iranere

Norea Mediemisjon har observert det samme. De skriver at noen kristne har mistet livet, andre har blitt fratatt levebrødet sitt og familier har blitt revet vekk fra hverandre. «Mange er merket for livet, både fysisk og psykisk, av lidelsene de har blitt påført», skriver de videre.

Den amerikanske avisen, The Hill, skriver at siden den islamske revolusjonen i 1979, har Iran stemplet kristendommen som en eksistensiell trussel mot nasjonen. Senere står det at den iranske etterretningsministeren, Mahmoud Avali, nylig sa han var bekymret for iranere som ble kristne.

Verken agenter eller spioner

Stefanusalliansen understreker at konvertittene i Iran verken er agenter eller spioner, og at militær aggresjon ikke hjelper.

«Hvor dramatiske ringvirkningene blir, vet vi ikke ennå. Iran trekker dessverre i mange blodige tråder, og USA er tungt involvert i flere land»., skriver de på sine nettsider.

paywall
paywall
iran,stefanusalliansen,teheran,fengsel,forfølgelse,kristne,trussel,straff,konvertitter