FORFATTER: Karl Andreas Jahr,
...
FORFATTER: Karl Andreas Jahr, redaksjonsleder i Korsets Seier Foto: Bjørn Olav Hammerstad
Leder
Profetier under press
Del
Nordens pinseledere advarer mot antivaksine-profetier. Det er et viktig budskap, men kan feiltolkes.

2004 var året da profetier ble allemannseie i Norge. Den norske forkynneren Jan-Aage Torp reagerte på at gresk mytologi ble brukt som markedsføring i forkant av det nært forestående sommer-OL i Hellas. Torp så dette som en demonisk påvirkning, og etter et syn gikk han og advarte mot et blodbad.

Til Korsets Seier fortalte han om et «profetisk bønneoppdrag» i Aten i mai 2004 sammen med elleve andre internasjonale kirkeledere: «vi ba, gjorde profetiske handlinger og erklærte at OL ikke skal gjennomføres».

Sensommeren kom. OL-ilden ble tent og lekene gjennnomført – uten blodbad. Torp forklarte dette med bønneinnsatsen han hadde ledet.

LES MER: – Vi trenger ikke en pinsebevegelse uten Åndens gaver

Nærmest et samlet kirkelandskap stilte seg mildt sagt tvilende til profetiene. I etterkant ble tvil til kritikk. Selv Aage Åleskjær i Oslo Kristne Senter ymtet frempå om at Torps forklaring i etterkant virket i overkant tilpasset.

Nå skal det sies at Torp gikk ut og beklaget året etter. Han utdypet at han fortjente mye av kritikken og at han «forhåpentlig har gjort viktige lærdommer». Det samme gjorde pastor i Bethel Church Kris Vallotton, som profeterte at president Donald Trump vil vinne høstens presidentvalg «fordi Herren vil det»., som han sa.

Også han gikk ut i etterkant og beklaget. Det er faktisk svært imponerende, både av Torp og Vallotton. For oss redder det stumpende til en tynnslitt troverdighet.

I forrige uke gikk Nordens pinseledere ut med et ganske annerledes budskap . De advarer mot vaksinemotstand fra det de kaller Youtube-profeter. Litt senere i ukens fokusartikkel kaller forkynner Arnfinn Clementsen lignede adferd for soloprofetier.

Clementsen kommer også med en kontraadvarsel, noe Korsets Seier er helt enig i. I tillegg til profeter som bommer og pinseledere som advarer, har den generelle profetiiveren stilnet. Nedgangen til trosbevegelsen og moderniseringen av Pinsebevegelsen har dempet disse stemmene.

ARNFINN CLEMENTSEN: Spekulative profeter

Det er ikke helt unaturlig. Vi ser hvordan dette opprinnelig bibelske konseptet kapres av ytterliggående krefter og brukes til noe det ikke var ment til å være: Et politisk, retorisk middel for å nå ut med egne standpunkt.

Responsen fra kristne flest ser ut til å være og styre unna profetier fullt og helt. Dessverre.

I sitt skriv legger riktignok de nordiske pinselederne inn en bisetning om at «Kirken og verden trenger profetiske røster», men det må mer til.

En opprydningsjobb, eller det Bibelen kaller fornyelse, må til for å riste profetisk tale ut av sitt dårlige rykte og inn til menighetene igjen.

LES MER: – Pandemien er ingen god øvingsarena for profetier

paywall
paywall