Moren til Therese deler vitnesbyrdet vi trengte
I en adventstid der natten er mørkere enn vanlig, har moren til Therese som forsvant i 1988 noe viktig å si oss.
MOR OG BARN: Jeg har mye selskap i Lea og Nala. det betyr veldig mye, sier Inger-Lise Johannessen, som kaller seg mor for de to hundene.
MOR OG BARN: Jeg har mye selsk
...
MOR OG BARN: Jeg har mye selskap i Lea og Nala. det betyr veldig mye, sier Inger-Lise Johannessen, som kaller seg mor for de to hundene.
Leder
Del

Det blir en annerledes advent i år, kanskje med negativt fortegn. Pastor Laila Flatland frykter et ensomt og nedstemt kongerike i ukens portrett. Det er vanskelig å være uenig.

Derfor mener vi det er ekstra sterkt å lese ukens Midten-artikkel. Inger-Lise Johannessen (60) forteller nært og åpent om da hennes ni år gamle datter Therese forsvant en sommerkveld i 1988, i det som regnes som en av Norges største forsvinningssaker. NRK har akkurat sendt en dokumentarserie i seks deler om kriminalgåten.

Etter å ha sett den dokumentaren slår det oss at smerten, savnet og sinnet må være så stort at det er vanskelig å ta inn for for oss alle. Så hvorfor skal Korsets Seier skrive når tilsynelatende alt er skrevet om Therese-saken? Vel, det trodde vi også. Inntil for noen uker siden.

I reportasjen fra side 16 til 20 deler nemlig Inger-Lise Johannessen en unik troshistorie med oss. Hun forteller om måten en tiltro til Gud samt en glede og trøst i det kristne fellesskapet har vokst frem de siste årene. Tidligere kunne hun nærmest ut ifra desperasjon og håpløshet be Gud om hjelp, andre ganger lå barnetroen langt bak i bevisstheten. Hun kjente ingen andre kristne, verken i familien eller blant venner. Fra tid til annen oppsøkte hun kristne forsamlinger alene, men det var først da hun kom til pinsemenigheten Betlehem Geithus at hun for alvor kjente en tilhørighet.

NRK har sendt en annen dokumentarserie denne høsten også. I tre deler har NRK Brennpunkt rettet fokus på ulike kristne eller sekteriske samfunn – nærmere bestemt Smiths venner, Jehovas vitner og Guds menighet – som ikke kommer heldig ut. Dypt berørte tidligere medlemmer vitner om krenkende opplevelser og brutte relasjoner knyttet til disse miljøene.

Dette er viktige historier som forteller oss «noe», men det forteller oss kanskje ikke så mye om den jevne kristne menighet i Norge.

I likhet med Jobs bok i Bibelen kan Thereses mamma på ny si oss noe om at lidelse, tap og krise ikke motbeviser Guds eksistens eller at Han ikke bryr seg. Kanskje snarere tvert imot?

Det er godt å høre. Særlig i disse tider.

God lesning, og god advent videre, fra alle oss i Korsets Seier!

paywall
paywall
therese,therese-saken,nrk brennpunkt,dokumentar,jehovas vitner,guds menighet