FORFATTER: Karl Andreas Jahr,
...
FORFATTER: Karl Andreas Jahr, redaksjonsleder i Korsets Seier Foto: Bjørn Olav Hammerstad
Signatur
Ferie uten hvile
Del
Sommerstevnet på Hedmarktoppens nye stevnefilosof serverte nordmenn et bekymringsfullt kvad.

Min mor bruker helst ferien på å pusse opp eller sysle med annet praktisk arbeid i hjemmet. I år er det stua som får gjennomgå. For min ekstroverte og utadvendte far kan det naturlig nok være vanskelig å forstå. Selv reiser jeg ofte ned til et sportssted på Kanariøyene for å få hvile. Liggende hvile på stranden eller på et svaberg får jeg ikke helt til, i hvert fall ikke for lenge av gangen.

Hvile var også et av temaene for stevnefilosof og nypensjonert pastor fra Salemkirken Sandefjord, Einar Nymoen, under årets annerledesstevne på Hedmarktoppen. I det nye konseptet «Einar i hengekøya» drøvtygger han på livets mange fjell som må bestiges, samt det som er mer som småstein i skoen å regne.

I vår ukentlige korte spalte «Mitt Bidrag» rakk jeg bare å oppsummere Nymoens temaer, men i selve intervjuet greide han ut om kanskje særlig hvile - eller mer konkret, ferie. Mange av oss er mer slitne enn noen gang etter tre ukers ferie, ifølge stevnefilosofen.

For små barn kan ferien selvfølgelig være preget av mye glede, men også tut og kjør. For andre kan et ytre press tilknyttes hva man har gjort og hvor man har vært. Er ferien eventyrlig nok til å fortelle om for venner, bekjente og kolleger i etterkant? Nymoen tror all velstanden her i landet har ledet til et åk som selv ikke ferien unnslipper. Dermed er hvilen truet. Maset finner plass.

– Folk trenger ferie etter ferien, dødtid, gå-sakte-aksjon, hvile i grønne enger, mener stevnefilosofen.

I Bibelen står det ikke så mye om tre ukers fellesferie, men det står en hel del om hvile. På sett og vis kan de regnes som gode ferietips. Å tilgi sin neste, kaste åket på Herren og legge av seg bekymringer kan ha sterkere effekt på ferien enn selv feriepengene. Kanskje inngangen til ferien kan starte med å komme «til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile.»

Deretter kan baggen pakkes og nøkkelen settes i tenningen – eller stua sparkles og males.

God sommer!

paywall
sommer,hvile,bibelsk hvile,hvile i bibelen,byrder,åk,einar nymoen,salemkirken,stevnefilosof,fellesferie,oppussing,sparkle,hedmarktoppen