Test din tålmodighet
Kuren er like enkel som den er kjedelig.
AVVENTER I RYGG: Aleksandr Bolsjunov fra Russland og Johannes Høsflot Klæbo fra Norge under langrenn 4x10 km stafett for menn under VM på ski i Oberstdorf, Tyskland. Foto: Terje Pedersen / NTB
AVVENTER I RYGG: Aleksandr Bol
...
AVVENTER I RYGG: Aleksandr Bolsjunov fra Russland og Johannes Høsflot Klæbo fra Norge under langrenn 4x10 km stafett for menn under VM på ski i Oberstdorf, Tyskland. Foto: Terje Pedersen / NTB
Baktanker
Del

Du skal ha vært ganske marinert i fantasysjangeren om du for et år siden trodde at norske myndigheter skulle bli redde for britiske og sør-afrikanske mutanter. Men her er vi altså, stengt inne i gamlelandet av en usynlig fiende som driver biologisk krigføring gjennom vår egen hosting og harking. Jeg har Høie skuldre – og sykt lyst til å reise.

Og apropos det siste: Hva om vi i stedet for å drømme oss bort til steder vi ikke kan komme, gjør den pålagte hjemmesittingen til et treningssenter for sjelen? Vi kan for eksempel utvikle tålmodighet ved frivillig å plassere oss i situasjoner hvor vi tvinges til å vente eller ta ting med ro. «Sakking» (eng. slowing) er begrepet John Ortberg bruker på denne praksisen som har til hensikt å knekke nakken på hastverket mange av oss lider under.

Og kuren er like enkel som den er kjedelig: Legg deg i saktefeltet på motorveien og be for dem som kjører forbi. Spis maten din rolig i en uke. Tving deg selv til å tygge minst femten ganger før du svelger den. Still deg bevisst i den lengste køen på matbutikken den neste måneden. Og slipp noen foran deg i køen. Du tar poenget: Når vi frivillig setter oss i situasjoner hvor vi må velge å ta det rolig, blir det umulig å være travel eller skynde seg. I stedet må vi stole på Gud for at vi rekker over alt det vi trenger å gjøre.

Å sakke kan også hjelpe oss til å være til stede, fokusert på én ting framfor å la tankene vandre og fingrene springe over tastatur og touchskjermer i et frenetisk forsøk på å få med oss mest mulig hele tiden. Og på den måten gå glipp av det som betyr mest: Guds nærvær her og nå, relasjonen til folk vi har rundt oss og kjærligheten til dem vi står nærmest. Så får det heller være at Syden blir befolket av vaksinerte pensjonister til sommeren. Vi andre får heller tygge grillpølsene langsomt i regnet mens vi trener tålmodigheten og tilstedeværelsen. Så hjelp oss Gud!

truls åkerlund,trening,sjelen,reise,hjemme,kur,tålmodighet,saktefelt