ANNENRANGS: Hvem som helst som
...
ANNENRANGS: Hvem som helst som tilhører en annen religion enn islam, blir behandlet som en annenrangs borger- og sharialoven pålegger visse juridiske begrensninger og forpliktelser, skriver Dag Øivind Juliussen Foto: Oday Daibes / Zuma Press / NTB
Tilsvar
At kristnes flukt fra Betlehem skyldes Israel gir ingen mening
Del
I så fall ville muslimene flyktet i samme monn. Slik er det ikke.

Arnstein Vada tar opp et viktig problem når han i Korsets Seier skriver artikkelen «Kristne forlater Betlehem». Det er ikke bare i Betlehem at kristne blir færre, dessverre er kristne på flukt fra hele Midtøsten. Det er viktig at vi som kirke ikke ignorer våre søsken, hverken i Irak, Syria, Iran, Gaza eller Betlehem. Imidlertid er det et unntak: Israel. Det er det eneste landet i hele regionen hvor kristne ikke blir færre, der blir de flere.

Vada gir Israel gir skylden for at kristne palestinere blir færre under PAs selvstyremyndigheter (mens de altså blir flere under israelsk suverenitet).

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, Norsk Avdeling har gjennom årene bidratt med mange hundre tusen kroner til nettopp kristne i Betlehem. Vi er godt kjent med deres situasjon.

Den israelske menneskerettighets forkjemperen professor Justus R. Weiner engasjerte seg i de kristnes levekår blant annet under de palestinske selvstyremyndighetene. Hans studier avdekket hvordan de er en undertrykt minoritet i et muslimsk samfunn.

Betlehem ligger bare noen hundre meter fra den sydlige delen av Jerusalem. 21. desember 1995 overlot Israel offisielt Betlehem til PA myndighetene. Statsminister Yitzhak Rabin avviste forespørselen fra byens kristne borgermester, Elias Freij, som oppfordret ham til å avstå fra å overlate byen til den palestinske myndigheten fordi han var bekymret for skjebnen til de kristne i Betlehem. Christy Anastas er den unge kristne kvinnen som er født og oppvokst i Betlehem, hun har blitt en stemme for mange kristne i området. I artikkelen «Statement for the Review into Foreign Persecution» skriver hun:

«Det kan være nyttig å starte med statistikk først, å tegne et tydeligere bilde av situasjonen. Betlehems befolkning var over 80 prosent kristen på 80-tallet. De siste tre tiårene har den kristne befolkningen gått ned til under 6 prosent. Ramallahs befolkning pleide å være 94 prosent kristne og er nå et muslimsk majoritetsområde hvor over 95 prosent er muslimer.

Jeg tror at det er forskjellige faktorer som bidrar til dette resultatet. En av de åpenbare faktorene er den palestinsk-israelske konflikten inkludert de to intifadaene og deres langsiktige innvirkning på økonomien. Dessverre er fortellingen, hovedsakelig portrettert av media at Israels militære tilstedeværelse på Vestbredden er den viktigste grunnen til at den kristne befolkninger minsker. Hvis det var tilfelle, hvorfor har da den palestinske muslimske befolkningen ikke blitt påvirket på samme måte, den er i stedet voksende og blomstrende? Ville ikke deres (den israelske militære) tilstedeværelse påvirke hele den sivile palestinske befolkning?

Hvem som helst som tilhører en annen religion enn islam, blir behandlet som en annenrangs borger- og sharialoven pålegger visse juridiske begrensninger og forpliktelser. For eksempel er Al Jizya en årlig skatt som historisk pålegges ikke-muslimske innbyggere, disse blir kalt dhimmi, de som er bosatt i muslimske land styrt av islamsk lov. Onkelen min ble skutt død av palestinsk milits etter at han bestemte seg for å slutte å betale Al Jizya i 2003.» Etter at Christy Anastas offentlig anerkjent Israels rett til eksistens, påpekte mangelen på menneskerettigheter og mye korrupsjon i de palestinske områdene måtte hun flykte på grunn av forfølgelse og drapstrusler.

La oss stå opp i solidaritet med våre kristne trossøsken som opplever forfølgelse og undertrykkelse i Midtøsten. De kjemper mange steder en daglig kamp for å overleve. Imidlertid gjør vi ikke det ved å angripe landet som har gitt de beste levekårene for jøder, kristne og muslimer i hele regionen.

betlehem,jerusalem,kristne,gaza,israel,historisk,undertrykkelse,midtøsten,muslimer