Fri sex betyr ikke et lykkelig liv
Bli kjent på en annen måte enn å starte et usikkert samboerskap, med større fare for «bruk og kast.»
Rannveig Bremer Fjær: «Så utrolig mye kan gå galt i et ekteskap.»
Rannveig Bremer Fjær: «Så utro
...
Rannveig Bremer Fjær: «Så utrolig mye kan gå galt i et ekteskap.»
Leserbrev
Del

I Korsets Seier 25.09.20 er det et langt intervju med Therese Nes som opplever å bli gift og skilt i ung alder før hun fan

Korsets Seier 39: «Skilt fra mann og menighet.»
t drømmeprinsen, giftet seg med ham etter samboerskap i et år.

Aner jeg likevel en liten snev av misunnelse ovenfor denne verdens barn, som ikke trenger å gifte seg for å ha sex? Vil ikke nettopp samboerskap en periode før ekteskap gi det riktige svaret? Bibelens 2000 år gamle normer må da være utdatert i våre dager? Statistikken viser imidlertid at ektepar som ikke har levd sammen før ekteskapet har en langt lavere skilsmisseprosent enn de som har levd sammen på forhånd og er nede på ni prosent.

Ja, Therese, tidene har forandret seg. Men det er faktisk nesten bare de siste 50 årene. Den store forandringen kom i kjølvannet av «den seksuelle revolusjon» fra 1968. På det tidspunktet var det forbud mot å være samboere, noe som ble opphevet på 70-tallet. I løpet av 70-tallet kom også fri abort og P-pillen. Nå skulle alt ligge til rette for et fritt og lykkelig liv!

Fri sex synes imidlertid ikke gitt unge den lykke den forespeilet. En dansk undersøkelse viser depresjon og økt selvmords-frekvens hos unge jenter som begynner med P-pillen. Den profilerte psykologen Peder Kjøs, hevder at det eneste unge ikke har tilgang på i dag, er trofasthet. En 17-årig jente skriver i Aftenpostens spalte Sex og psyke: «Jeg føler at gutter ikke vil ha meg for noe annet enn sex. Jeg sier nei, og de prater aldri med meg igjen. I det siste har jeg sagt ja, og de prater aldri med meg igjen.» Her er vi ved kjernen av problemet. Ved tilgang til prevensjon, god behandling av de fleste kjønnssykdommer, fri abort og økonomisk støtte om man skulle velge å beholde barnet, så er det likevel noe som mangler; støtte fra en trofast partner når man trenger det mest.

For meg ble møtet med KRAFT, (Kristen Aleneforeldreforening, stiftet av Kari Hilde French) en god hjelp og støtte i en vanskelig tid. Det gav mange sterke møter med tøffe livsskjebner og knuste drømmer. Så utrolig mye kan gå galt i et ekteskap; mishandling, utroskap, stoff- og alkoholmisbruk. Lista er uhyggelig lang. I skilsmisseprosessen kommer gjerne det verste fram. Noen gikk igjennom flere rettsaker i kampen om barna. Etterpå ventet mange år med depresjon, søvnløse netter vanskelig relasjon til «eksen» og økonomisk ruin.

«Det finnes ingen garanti for at et ekteskap skal vare. Ekteskap er vanskelig og krever hard jobbing, det skjønner jeg alvoret av nå,» sier Therese. Både Therese og samlivsterapeut John Arve Lunde er enige i å gi et råd til blivende ektepar: «Gi hverandre et ekstra år for å finne ut om dere virkelig passer sammen.» Der har dere også min fulle støtte. Dessuten, i livets skole trenger vi alle å lære mer forståelse, omsorg og ikke minst tilgivelse. Jeg vil derfor heller foreslå andre måter å bli kjent på enn å starte et usikkert samboerskap med større fare for «bruk og kast.» Sist men ikke minst, Spør Herren!

Lykke til, kjære Therese. Håper og ber om at dere begge finner en god og inkluderende menighet som ønsker dere velkomne!

skilt,gift,therese nes,samboer,sex,skilsmisse,ekteskap