TRULS ÅKERLUND: «Emmaus er ste
...
TRULS ÅKERLUND: «Emmaus er stedet vi drar til når tingene rakner og håpet blåses ut.» Foto: Istockphoto
Baktanker
Emmaus - stedet vi drar når alt rakner
Del
En fremmed kommer og slår følge.

Påska er over, men to av disiplene har blitt med meg videre. De er på vei til Emmaus, skriver Lukas – men jeg tror at de mest av alt er på vei bort fra Jerusalem. For Emmaus er ikke et sted du drar til i påska. Ikke en gang om du vil. Helt siden antikken har eksperter forsøkt å lokalisere landsbyen, men uten hell.

Det er nok av teorier, men mangel på enighet: Emmaus er stedet ingen lenger vet hvor er, men som vi likevel kjenner alle sammen. Vi kan ikke peke det ut på et kart, men vi har vært der utallige ganger.

For Emmaus er stedet vi drar til når tingene rakner og håpet blåses ut. Navnet på landsbyen vi flykter til når livet blir uutholdelig og stillasene raser sammen rundt oss.

En plass uten ansvar og forpliktelse. Et sted for selvmedlidenhet og destruktive vaner. Eller tusen andre ting som får oss til å flykte fra livets harde realiteter. Uansett har Emmaus lite å by på – annet enn å være langt nok unna skuffelsene og nederlagene. Nå er disiplene på vei dit, og på veien dit får de følge av en fremmed.

De ser ikke at det er Jesus. Men Jesus ser dem, og går med dem langs veien. Lytter til deres fortellinger, møter dem der de er. Så gjør han mer: Viser dem at graven var veien til livet. At håpet ikke er slukket, men nettopp tent. Og så, når dag går mot kveld, drar han gardinene vekk fra øynene deres og viser dem at han som var død, lever i all evighet.

Vi har alle gått skuffede ut av våre Jerusalem. Vært som dem. Emmausvandrere. Fyrer på flukt. Disipler i diaspora. Og kanskje er det når vi forsøker å flykte fra oss selv, at vi virkelig møter oss selv.

Når kriser og skuffelser skreller bort beskyttende lag av masker og maskara, står vi nakne og sårbare tilbake og må forholde oss til våre egne hudløse selv. Og nettopp da kommer en fremmed og slår følge med oss på veien. Må vi bare se at det er Jesus.

truls åkerlund,emmaus,jesus,jerusalem,flukt,salt skien,hlt,lukas,påske