BRUDEBILDET: Da Harald og Iren
...
BRUDEBILDET: Da Harald og Irene Bjørkhaug giftet seg i 1997 lovet hun ham å aldri forlate troen for hans skyld. Foto: Privat
Ektemannen fant Gud alene i stua
Del

Pontus Pilatus stilte dette spørsmålet til Jesus. Vel, Pontus, det er flere som lurer på det samme. Etterforskerne i Lørenskog-forsvinningen, klimaforskerne, Harald og Irene Bjørkhaug som jeg har intervjuet i ukas avis, alle vil vite: Hva er sant?

En fristende tanke er å si at sannheten er relativ. At det som er sant for noen, det er rett for dem. Men hva er vel det godt for? Selv om virkeligheten farges av øyet som ser, finnes det likevel objektiv sannhet der ute.

Det er heller ikke slik at noe er sant selv om flertallet ser det slik. Hvordan kan vi da vite? Jo, vi kan gjøre som Pilatus, vi kan rette de vanskelige spørsmålene mot Jesus. På samme måte som ekteparet Irene og Harald, kan vi undre oss innfor en Gud som ikke får plass i en boks. Irene sa det slik: «Gud er den samme, Jesus er svaret, men jeg ser definitivt ikke alt.»

Da Pilatus stilte spørsmålet, svarte nemlig Jesus: «Det er jeg som er sannheten.» Det samme skjedde med Harald, som ikke delte Irenes tro. Hun ba for ektemannen og ga Gud arbeidsro. Alene på stuegulvet innså han det. Hva er egentlig sant? Svaret fantes der rett foran øynene på ham.

pontus pilatus,irene bjørkhaug,harald bjørkhaug,rakel berntzen,jesus,sannhet,sant