VIRUS: Koronavirus har sitt na
...
VIRUS: Koronavirus har sitt navn fra corona, latin for 'krans, krone', som referer til utseende på viruset som har en overflate med små tagger, som en krone eller solkrans. Foto: Wikimedia
Pinsepastor:
Innflytelse i virustider
Del

Sterkt fokus på koronavirus og nødvendige tiltak møter oss overalt i disse dager. Vi ber ekstra mye for beslutningstakere i kommune, fylke, regjering og etater i denne krevende tiden. De trenger vår forbønn. De gjør sitt beste – vi nyter alle godt av dette.

Naboer, familie og venner trenger oss som medmennesker når det kommer til praktiske ting som for eksempel innkjøp. En telefon eller annen form for kontakt kan lyse opp dagen. Ensomhet og tunge tanker trives i uønsket stillhet! «Tonnevis av dårlige nyheter» skaper for mange utrygghet og frykt.

Vi har mye godt i vente

For mange er det mørkt nå. Mørkt er ikke det samme som for mørkt. Etter natt kommer grålysning, dagslyset kommer sivende med sola, morgen blir til formiddag og formiddag til middag og kveld. Den som står i livets nattemørke kan se fram til lysning, sol og dag.

Bibelen forteller oss viktige ting om både lys og mørke. «Gled deg ikke over meg, min fiende, for faller jeg, står jeg opp igjen. Sitter jeg i mørke, er Herren mitt lys» (Mika 7,8).

Lyset splitter mørket og i lyset er varmen. De av oss som ikke er i mørke kan ta «vårt lys og vår varme» og dele med dem som i disse dager sitter i mørke.

Ansvar og modenhet

Vi får en slags oppdragelse som folk i disse dager. Vi blir på det sterkeste oppfordret til å ta ansvar for hverandre, til å tenke på konsekvensene av vår frihet og hva vi bruker den til.

Hvordan vi bruker vår frihet er nå viktigere enn at vi har den. For eksempel hvordan vi bruker vår frihet til å reise, at vi ikke oppsøker folk og forsamlinger, at vi unngår hamstring av mat og medisiner, at vi er nøye med håndvask og holder sunn avstand til folk.

Konsekvenser blir viktigere enn personlige ønsker, handlinger viktigere enn meninger. Med andre ord blir vi oppfordret og oppmuntret til å tenke vi i stedet for meg. Oppmuntret til fokus på ansvar for hverandre i stedet for personlige rettigheter eller eget beste.

Holdninger og valg basert på helhetlig tankegang, fellesskap og modenhet gir gjensvar i vårt folk.

Til tider oppleves det tragikomisk når media på den ene siden skriver om alvoret og tiltakene forbundet med koronapandemien og på den andre om influensere, Paradise Hotel, Ex on the Beach, betting med mer. Verdier og idealer som gjør oss mindre enn vi er skapt til å være blir flombelyst. Disse fanger oss i selvopptatthetens bunnløse myr.

Bibelens oppskrift på fokus når det gjelder bruk av tid og energi oppsummeres på en flott måte i Rom 15,2: «Styrke er for tjeneste, ikke status» (The Message).

Et språk alle forstår

Bibelens fire biografier om Jesus Kristus viser på glitrende vis hvordan dette kan leves ut. Hans eksempel og undervisning har vist seg bærekraftig i byggingen av mennesker, fellesskap og samfunn. For alle slags mennesker i alle slags samfunn til alle tider.

Hva du kan være for andre og hvem du kan bety noe for er gode spørsmål å stille seg i disse dager. Snakk så tydelig gjennom ord, handling og tjenester at det varmer hjertet og betyr en forskjell for de som trenger deg.

Til sine etterfølgere sier Jesus (fritt oversatt): «Følg meg så skal jeg gjøre deg til et menneske som tar mitt lys og varme inn i menneskers mørke og utrygghet – husk at jeg er med deg 24/7» (Mark 1,17; Matt 28,20).

korona,virus,pandemi,leserbrev,john ivar trannum,filadelfiakirken,holmestrand