BAKTANKER: Linda Haukland, før
...
BAKTANKER: Linda Haukland, førstelektor ved Nord universitet Foto: William Fuglset
Baktanker
Forsvare Gud på feil premisser
Del
Det er summen av Guds ord som er sannhet.

Fra kjøkkenet mitt ser jeg ut på en massiv fjellrekke som kalles Børvasstindene. Den ser ut som en kulisse hvor alle toppene ligger på rekke og rad uten avstand imellom. Skal du bestige en av toppene, vil du oppdage at det er lange avstander mellom hver av dem, og at daler med skog og fjellvann skiller dem fra hverandre. Når jeg reiser med fly over disse toppene lar jeg meg fascinere over hvordan utsikten fra mitt kjøkken forvandles til et avansert landskap med store avstander og skjulte fjellrekker bak det jeg ser hjemmefra.

Omtrent slik er det med Guds ord. Vi leser det ut fra vårt perspektiv, men det er så mye mer å oppdage. Så mange lag og dybder som kan utforskes og som gjør oss klokere som vitner.

Da Gud førte Jesus ut i ørkenen for å bli fristet av djevelen, svarte han med «det står skrevet...» Etter dette første svaret, parerte djevelen med det samme: «Det står skrevet…» Men Jesus lot ikke anklageren sette premissene og svarte han: «Det står også skrevet.» Skrift forklarer skrift. Det er summen av Guds ord som er sannhet.

Iblant forsvarer vi Guds ord på feil premisser. Vi holder fram enkeltord og blir lurt inn i et hjørne fordi vi ikke ser andre dimensjoner som løftes fram ellers i Skriften. Vi tror vi kjemper for sannheten, men gjør vi egentlig det? Har vi et perspektiv som gjør at vi forstår høydene og dybdene i ordet, eller ser vi på det gjennom bare en dimensjon, fra «kjøkkenvinduet» hvor bildet er befriende enkelt, men samtidig skjuler det meste?

Om noen mener å ha forstått noe, har han ennå ikke forstått det slik han burde, står det i 1 Kor 8,2. Når vårt forsvar av Skriften blir til et forsvar av oss selv og den «utsikten» vi har tilegnet oss, kan vi gå glipp av ruvende landskaper og nye perspektiver. For Herren skapte en tredimensjonal verden. Våger du å åpne deg for nye dimensjoner i Ordet, vil det forløse et avgjørende våpen i kampen for sannheten: «Det står også skrevet.»

Børvasstindene,linda haukland,baktanker,skriften,nord universitet