Glad julen ikke handler om julenissen
Jesus kom heldigvis ikke med julenissens agenda.
EGENINTERESSE: Arkivbilde av Harald Heide-Steen jr. som julenissen, som ifølge forfatteren er agendastyrt. Foto: NTB
EGENINTERESSE: Arkivbilde av H
...
EGENINTERESSE: Arkivbilde av Harald Heide-Steen jr. som julenissen, som ifølge forfatteren er agendastyrt. Foto: NTB
Meninger
Del

Vanligvis pleier jeg på nyttårsaften å «ringe inn det nye året», men i år kommer jeg definitivt til å ringe ut 2020. Det toppet seg for meg da jeg tidligere i høst skulle ut å fly. Selvsagt hadde jeg glemt munnbindet hjemme, men tilfeldigvis og heldigvis, så jeg at vennen min som kjørte meg til flyplassen hadde et par ekstra munnbind i bilen. Dette var ordene som kom ut av munnen min: «Du, kan eg bomma et bind?»

Det må jo være en eller annen form for endetidstegn, når menn bommer bind? (Eller eventuelt tittelen på en dårlig postapokalyptisk roman).

Men, jeg har noen ting jeg er takknemlig for også. Blant annet at Jesus og julenissen har svært lite til felles.

Misforstå meg rett. Jeg elsker nissen! Han gjør en fin figur som maskot for vestlig folkelighet. Men han er jo fullstendig nevrotisk i møte med menneskers synd!

Tenk da! Hvordan nissen loggfører alle menneskers gode og onde gjerninger for så i tillegg – dobbeltsjekke – at listen stemmer, før han avgjør hvem av oss som fortjener en presang på selveste julaften – Jesu fødselsdag! Relativt motbydelig må jeg si. Jeg så faktisk en film en gang, hvor nissens medhjelpere dro fra hus til hus og scannet alle barna med et apparat som kalkulerte hvor mange prosent «god» det respektive barnet var. Hadde man det inneværende året prestert overbevisende nok til å klatre seg over 50 prosent markeringen fikk man stempelet god og gave under treet.

Vi kan le av det, men egentlig er det til å grine av. For dessverre opplever jeg at mange tenker på Gud som en tragisk julenisse. En som bruker all sin guddommelige energi på å kategorisere mennesker i båser for så å favorisere de som er flinkest til å flekse moralske muskler.

FAKTA

Kort sagt

Men Gud har ikke reservert sin godhet for den religiøse eliten. Dessuten er tanken om mennesket som utelukkende godt eller ondt i seg selv en illusjon. For i en hver «ond» person finnes det vel noe som er godt? Og en hver «god» person har vel også gjort noe galt? Som Paulus så tydelig fremstiller det:

«Her er det ingen forskjell, for alle har syndet og mangler Guds herlighet.» Romerbrevet 3,22b–23

Verden kan derfor ikke deles opp i de som fortjener Guds godhet og de som ikke gjør det. Vi er alle i samme båt. Og den båten heter Titanic! Så hvem møter man i himmelen da da tenker du? Verken gode eller onde mennesker, svarer jeg da. Bare mennesker gjort rettferdige av Guds absurde nåde.

Jeg er takknemlig for at Jesus ikke kom med en julenisses agenda, med gaver til dem som fortjener det – det hadde blitt et stusselig evangelium. Nei, han kom som frelser, og selv er han gaven. En gave til en hel verden som for lengst har gått av

skaftet.

Julenissens vaksine får totalslakt av meg – å ta seg sammen forløser ikke Guds aksept. Julen minner oss nemlig om at ingen klarer å komme seg til himmelen på egen hånd, derfor måtte himmelen selv komme ned til oss. Denne julen kan vi derfor være takknemlig for at frelsen ikke hviler på våre gjerninger, men på Jesu altoverskyggende, verdensforvandlende prestasjon som startet i en stall og ble fullført på et kors.

Så, for å oppsummere:

– Enden er nær.

– Nissen er helt ute og sykler.

– Julen handler om Jesus.

God jul!

god jul,jesus,julenissen,thomas neteland,munnbind,moral,godhet,julen,himmel