Kamelen - et forbilde som kristne
Hvordan Rebekka møtte en fremmed forteller oss mye om å være en kristen.
KATRINE TJOMSLAND: «Det var en uventet velsignelse!» Foto: Adobe Stock
KATRINE TJOMSLAND: «Det var en
...
KATRINE TJOMSLAND: «Det var en uventet velsignelse!» Foto: Adobe Stock
Meninger
Del

For ei tid tilbake tok jeg meg friheten og lagde et nytt ord: «Kamelkarakter». Hva er det, sier du kanskje? En kamel med karakter? Følg med nå, så skal jeg forklare.

1 mosebok kapittel 24. Sara, kona til Abraham, har nettopp gått bort. Abraham er selv gammel og er stressa over at sønnen, Isak, ikke har skaffa seg ei kone enda. Så han bestemmer seg for å fikse dette for sønnen. Abraham sender derfor den beste tjeneren sin til Kanaan, (Abrahams hjemsted), for å finne ei bra, gudfryktig kone fra sin egen slekt (litt sært, men sånn var det altså) til Isak. Tjeneren fikk med seg 10 kameler og masse gaver, og dro av sted.

FAKTA

Kort sagt

Tjeneren kom omsider til en brønn i Kanaan. Han avtalte med Gud at den som svarer «bare drikk, du, og kamelene dine vil jeg også gi å drikke» når han spør om litt vann – henne var det! Rebekka svarer slik – og for et svar det er!

For la oss snakke litt om kameler. Ifølge National Geografic kan kameler gå opptil ti måneder uten vann. Til gjengjeld kan de drikke over 100 liter vann på 5–10 minutter.

Tjeneren hadde med seg 10 kameler. Disse 10 kamelene hadde reist over 800 km. Det tilsvarer avstanden mellom Kristiansand og Trondheim. En ting er at Rebekka er snill og gir litt vann til den stakkars tjeneren som er supertørst og sliten, når han tross alt spør pent om å få litt vann. Det er på en måte ren høflighet. Men hun gjorde ikke bare det! Hun sa: «Jeg vil gjerne dra opp litt vann til kamelene dine også – til de har fått nok til å slukke tørsten sin de og». Hadde du sagt det samme?

Tenk litt på dette: Rebekka hadde med seg ei krukke – la oss si at den kanskje rommer like mye som ei vanlig vaskebøtte, altså 10 liter vann, i ei krukke. 100 liter per kamel, bli da 10 krukker vann for 1 kamel. Gjør det for alle 10 kamelene = 100 krukker med vann! Selvfølgelig! Jeg melder meg frivillig!

Rebekka altså! For ei dame! For en karakter! For en villighet til å hjelpe, uten noe avtale om å få noe igjen for det. Det er tungt nok å dra opp ei krukke vann – men 100? For en integritet!

Integritet kan defineres som: Hvem du er når du tror at ingen ser deg.

Rebekka oste av integritet! Hun kjente ikke tjeneren. Men hun hadde så sterk integritet at det var en selvfølge for henne å tilby han hjelp, til og med hjelp han ikke hadde spurt om! Selv om hun ikke fikk betalt for det. Selv om de ikke var i kirka. Selv om ingen tok bilde av henne mens hun gjorde det og la det ut på sosiale medier.

Vi er opptatt av status og likes og anerkjennelse – Gud er opptatt av integritet!

«Den som er trofast i smått, er også trofast i stort», står det i Lukas 16,10. Hvis du ikke har integritet nok til å gjøre de små tingene, så har du ikke integritet til å bli satt over de store tingene heller!

For eksempel: Jobber du bra kun når sjefen ser på? Eller har du integritet nok til å gjøre ditt beste i alle små oppgaver hele arbeidsdagen?

Hvis noen ber oss om å gå én mil, ber Jesus oss om å legge på en ekstra. Men samtidig gir ikke Gud sånne «hvis... så» – løfter! Gud lar oss ikke redusere Han til en formel av typen:

«Hvis jeg drar opp vann til disse kamelene – så fikser du en mann for meg, ok»?

Gud er ikke sånn!

Rebekka visste ingenting om oppdraget tjeneren var ute på, eller om avtalen han hadde med Gud om et tegn – og at hun nå skulle få gifte seg med en bra mann! Det var en uventet velsignelse!

Gud kaller oss til å løfte blikket – og se på Jesus! Hva ville du gjort om det var Jesus som kom med 10 kameler? Hva om det var en fremmed som kom?

Kamelene som tjeneren tok med seg til brønnen

– de viste Rebekkas integritet og bygde hennes karakter.

Kameler bygger karakter! Ta da! #Kamelkarakter

Tenk om alle kristne var som Rebekka!

karakter,rebekka,integritet,trofasthet,hjelp,abraham,kameler,national geographic