Foto: Alex Menendez / Getty Images / AFP / NTB
Bruker «Fader Vår» som våpen
Del
Reporteren vil snakke om tittelkampen og seieren. Kampsportutøver Rose Namajunas ville snakke om Gud.

– Jeg gjorde det igjen, hikster Rose Namajunas i seiersintervjuet mens kinesiske Wei Li Zhang ligger utsparket på matta bak henne.

– Men det var Gud som gjorde det. Jeg måtte bare stole på Han, så ville Han få meg gjennom, forteller hun videre til Joe Rogan, MMA-reporter og verdens mest kjente podcastvert.

Tårene renner mens hele kroppen til den spinkle jenta rister. Forrige helg gjeninntok hun nemlig tittelen i kvinnenes stråvektsdivisjon i UFC, eller Ultimate Fighting Championship. UFC er den største såkalte MMA-organisasjonen i verden, og MMA står for Mixed Martial Arts. Her kombineres alle kampsporter som bryting, kickboksing, judo og karate i én.

I intervjuet bemerket Rogan at Namajunas sa noe til seg selv gjentagende i sekundende før kampen startet. 28-åringen svarte:

– Jeg bare sa «Jeg er den beste, jeg er den beste, jeg er den beste».

Bestefar ble henrettet

Rose Namajunas har blitt en publikumsfavoritt i UFC-sirkuset de siste årene, og det toppet i forrige helgs tittelkamp med Zhang.

I forkant av oppgjøret fortalte Namajunas om familiens fortid. Begge hennes foreldre ble født i Litauen, bak det kommunistiske jernteppet. Hennes bestefar ble henrettet av sovjetisk etterretning. Namajunas understrekte at hun ikke hadde noe imot Zhang, men brukte samtidig det klassiske antikommunistiske uttrykket «heller død enn rød».

Mediene og eksperter var ikke sene om referere til den kalde krigen, noe som vakte irritasjon i kommuniststyrte Kina.

– Løgn skal ikke få forstyrre oss. Selv føler jeg meg fri i Kina, svarte Zhangs trener Ruben Payan til South China Morning Post.

Kristus-bevissthet

Hele oppsparket til kampen var utypisk til Namajunas å være. Hun er kjent for sine myke, åpne og uskyldspregede intervjuer. Det er uvanlig i MMA der intervjuformen ofte er brutal og konfronterende. Namajunas derimot har vært av og på UFC de siste årene grunnet frykt, angst og motivasjonsvansker.

Motivasjonen ga seg selv i kampen mot Zhang.

– Jeg har en Kristus-bevissthet, jeg har litauisk blod, og jeg lever den amerikanske drømmen. Alt dette gjør meg kampklar, sa Namajunas i en pressekonferanse før kampen.

Tilbød forbønn

Troen har blitt et viktig våpen for Namajunas i en sport der presset er stort. Under innveingen dagen før en tittelkamp mot polske Joanna Jedrzejczyk i 2019 gikk polakken opp i ansiktet til Namajunas og skjelte henne ut. Namajunas svarte med å lukke øynene, åpne hendene og be hele Fader Vår halvhøyt.

Denne kristne troen vil hun gjerne dele. Sist desember tilbød hun forbønn til alle som trengte det via en livesending på Youtube.

– Det er kraft i bønn, uansett hva som skjer. Selv når galskapen rår er Gud i sentrum. Det er der freden finnes, fortalte hun.

rose namajunas,wei li zhang,ufc,mma,mixed martial arts,fader vår,den kalde krigen,kgb,sovjet,litauen,joe rogan